Spiritualiteit in het dagelijkse leven
Wanneer de term ‘spiritualiteit’ valt, denken veel mensen aan zweverige types die alleen maar aan het dagdromen zijn en een vorm van meditatie beoefenen. Toch is spiritualiteit helemaal niet zweverig te noemen, en zijn de mensen die spiritueel zijn niet de hele dag bezig met meditatie en dagdromen. Yoga en spiritualiteit zijn wel nauw met elkaar verbonden. Lees op deze pagina waarom een ook waarom een yoga Retreat Nederland helpt bij bezinning en tot rust komen.
Wat is spiritualiteit?
Spiritualiteit in de breedste zin van het woord omvat alle zaken die met de geest te maken hebben. De naam komt van het Latijnse woord spiritus, wat ‘geest’ betekent. Het woord wordt op vele manieren gebruikt, en verschillende mensen bedoelen wat anders als ze over spiritualiteit praten. Zo kan spiritualiteit te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt vooral op de persoonlijke innerlijke ervaring.
Waarom een yoga Retreat boeken?
Zoals geschreven yoga, meditatie en spiritualiteit zijn nauw met elkaar verbonden. Als je je drukke bestaan even wilt loslaten, is een yoga Retreat een fijne tijd om jezelf de tijd te geven weer “op adem te komen”. Weer even “Zen” te zijn. Als je in Nederland of Vlaanderen woont, is een yoga retreat Nederland eenvoudig in te passen. Zeker ook omdat veel yoga retreats Nederland in Zeeland worden georganiseerd.
Voor wie is spiritualiteit?
Spiritualiteit is voor iedereen weggelegd. Er zijn geen regels waar je je aan moet houden, je mag je eigen pad volgen. Het hoofddoel van spiritualiteit is gericht op de persoonlijke innerlijke ervaring, dus je eigen lichaam en geest op een hoog niveau ervaren. Richtlijnen zijn er niet, alhoewel er wel stromingen te benoemen zijn om spiritueel bezig te zijn. De meest bekende vormen van spiritualiteit zijn yoga en meditatie. Maar ook reiki valt bijvoorbeeld onder spiritualiteit.
Op meer manieren geestelijk kunnen ontspannen
Daarnaast hoef je niet per definitie te mediteren of een yoga-sessie te houden, als je spiritueel bezig wilt zijn of je innerlijke zelf wilt bereiken. Dit kan je bijvoorbeeld ook bewerkstelligen door een warm bad te nemen en aan het badwater wat geurende olie toe te voegen en op de achtergrond ontspannende muziek te hebben.
Het hoofddoel van spiritualiteit
Het belangrijkste doel van spiritualiteit is tot jezelf te komen en te leren luisteren naar jouw lichaam en geest. Door de rust te pakken, te ontspannen en je terug te trekken in een rustgevende omgeving, kan je de tijd nemen eens goed naar jouw lichaam en ziel te luisteren. Probeer je eens te concentreren op je ademhaling zodat deze rustig wordt, en doe dit bijvoorbeeld een half uur. Luister hierbij goed naar je lichaam, probeer te ontdekken wat jouw lichaam of jouw geest je probeert te vertellen.
Altijd maar gehaast
De meeste mensen hebben het vandaag de dag erg druk. De wereld is gehaast en er wordt van alles van ons mensen verwacht. Wij moeten werken, de kinderen moeten naar school, het huis moet schoongemaakt worden, de boodschappen gedaan en dan moet er ook nog om zes uur ’s avonds een maaltijd op tafel staan. Verder wordt er ook nog van ons verwacht dat we vrijwilligerswerk doen, onze neus op feestjes laten zien en voldoende sociale contacten onderhouden. Dan blijft er vrij weinig, of zelfs helemaal geen tijd meer over voor onszelf. De meeste mensen zijn verleerd om naar hun lichaam te luisteren. En dat terwijl ons lichaam ons juist zoveel belangrijke informatie kan vertellen. Hebben we honger, hebben we dorst, zijn we juist moe, of hebben we op dit moment energie genoeg om activiteiten te ondernemen?
Spiritualiteit in het dagelijkse leven
Hoewel mensen al snel geneigd zijn te zeggen dat ze geen tijd of energie hebben om spiritualiteit in hun dagelijkse leven in te bouwen, is het niet zo heel moeilijk om spiritualiteit op dagelijkse basis in te zetten. Je hoeft er ook niet dagelijks uren mee bezig te zijn, in het begin is een kwartiertje of half uurtje per dag al voldoende. Het tijdstip hiervoor kan je zelf bepalen, net als de manier waarop je spiritueel bezig wilt zijn. Zo kan je genieten van een rustgevend bad, maar je kan ook mediteren of bijvoorbeeld een yoga-sessie volgen. In het begin is het misschien lastig om een nieuw item in je dagelijkse leven te integreren, maar al snel merk je dat het je voldoende innerlijke en lichamelijke rust brengt, en zal het geen probleem meer zijn om dagelijks met spiritualiteit bezig te zijn.
Meditatie in het dagelijkse leven
Wat is meditatie nou precies? Het is een verzamelnaam voor een breed scala aan geestelijke oefeningen. Het woord stamt af van het Latijnse woord meditatio, dat ‘nadenken, overdenken’ betekent. Er zijn grofweg drie stromingen binnen de meditatie, die elk weer onderverdeeld zijn in vele varianten.
Meditatie vakantie
Heb je nog geen echte ervaring met mediatie en zou je tijdens je vakantie er mee bezig willen zijn?
Boek dan een meditatie vakantie. Bij Puur en Kuur of Spa Dreams bijvoorbeeld.
Concentratie-meditatie
Hierbij wordt de aandacht gefocust op 1 object, beeld of geluid. Dit kan bijvoorbeeld een god, een kaarsvlam, de eigen ademhaling of een bloem zijn. Kies een object of ding uit, wat voor jou het beste werkt. Ook kan je tijdens deze meditatie kiezen voor een objectvrije fase. Schakel bijvoorbeeld alle objecten uit, en luister alleen naar de geluiden die jouw lichaam maakt. Dit zorgt ervoor dat je volledig kan ontspannen en wordt ook wel aangeduid als het ‘terugkeren naar de bron’. Doel hiervan is dat alles samensmelt tot één.
Transcendente meditatie
Transcendente meditatie, afgekort TM, richt zich niet op het niveau van betekenis, maar gebruikt ook geen concentratie. De aandacht wordt vaak gericht op een enkel ding of geluid, die ervoor zorgt dat de geest zich naar binnen doet keren. Dit kan leiden tot een overstijging van de meest geringe gedachteactiviteit. Hiermee kan iemand diep ontspannen.
Lees hier meer over Transcendente meditatie.
Vipassana-meditatie
Hierbij wordt de aandacht niet op een punt gericht, maar leer je juist om alert te zijn op alle veranderingen die plaatsvinden in je lichaam en geest. Zo word je je goed bewust van de veranderlijke aard van de werkelijkheid. Je bent je juist bewust van alle opkomende gedachtes en emoties, maar je blijft ze niet ‘vasthouden’, je laat ze gewoon weer los. Deze vorm van meditatie en de meditatieve instelling wordt door Jiddu Krishnamurti ook wel ‘keuzeloos gewaarzijn’ genoemd.
Yoga in het dagelijks leven
Waarom je dagelijks tijd vrij moet maken voor een yoga-sessie
Simpel gezegd brengt yoga jouw lichaam en geest in balans. Tijdens een yoga-sessie vergroot je jouw mentale focus en optimaliseer je jouw levensenergie. Dit kan je doen met onder andere meditatie en ademhalingsoefeningen. Tegenwoordig wordt heel vaak gezien dat er ook yoga-oefeningen en -poses zijn, maar in oude geschriften zijn deze poses en oefeningen nergens terug te vinden.
Yoga kan bijna overal
Yoga is heel makkelijk in ieders leven, elke dag, in te plannen. Veel heb je er niet voor nodig. Je eigen lichaam en een rustige ruimte zijn al genoeg om yoga te kunnen beoefenen. Weet je niet zeker wat je moet doen tijdens een sessie, dan kan je altijd een aantal lessen volgen – privé of in groepsverband – zodat je gaandeweg meer comfortabel bent om dagelijks yoga te beoefenen. Zorg ervoor dat je tijdens yoga niet gestoord kan worden. Zet de televisie of de telefoon dus uit, zeg huisgenoten dat ze je niet mogen storen en zoek bovendien een rustige ruimte op. Door elke dag yoga te beoefenen zal je merken dat je de rest van de dag ook meer ontspannen bent en ’s avonds beter in slaap kan vallen omdat je geleerd hebt hoe jij je lichaam zo optimaal mogelijk kan laten ontspannen.